Pengunjung melihat karya pelukis tempatan, Ali Yusoff pada pameran Project ‘A’-Last Man Standing di Balai Seni Negara pada 26 Julai 2020. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Karya seni kreatif, segar mampu terus semarak industri

SHAH ALAM, 25 SEPT: Penggiat seni perlu memiliki daya kreativiti dan imaginasi tinggi selain memanfaat perkembangan teknologi ketika berkarya bagi terus merancakkan industri.

EXCO kebudayaan berkata golongan itu juga perlu memikirkan kesegaran falsafah seni yang menyentuh nilai estetika, bentuk, praktis, gaya, fungsi, tafsiran, perlambangan dan peluahan.

“Sejarah membuktikan gerakan, gaya dan konsep baharu dalam seni muncul hasil gabungan kemahiran praktikal dan kemantapan kreativiti dengan penerokaan dan kefahaman intelektual.

“Jika pengkarya, sarjana dan penggiat seni gagal mengikuti perkembangan falsafah dan pemikiran seni, saya bimbang kita tidak berjaya malah ketinggalan untuk meneroka dan mengemukakan hal baharu serta asli dalam seni,” kata Borhan Aman Shah.

Beliau mewakili Dato’ Menteri Besar merasmikan Seminar Antarabangsa Falsafah Seni 2021 (SAFAS21) anjuran Galeri Shah Alam, Persatuan Pendidikan Falsafah dan Pemikiran serta Universiti Teknologi Mara secara maya hari ini.

Bertemakan Kesenian dan Nusantara, seminar julung kali itu bertujuan menjalin makna kesenian dan falsafah dalam kehidupan masyarakat nusantara yang penuh dengan budaya dan tradisi.

Seminar berlangsung dua hari melibatkan 21 peserta termasuk dari Indonesia dan Taiwan akan membentangkan kajian, sorotan dan pemikiran mereka mengenai pelbagai aspek yang berkait dengan seni tampak.


Pengarang :