Keadaan sebuah rumah yang rosak akibat tanah runtuh di Kemensah Heights, Hulu Kelang pada 18 September 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

Kerja baik pulih aliran Sungai Kemensah selesai

SHAH ALAM, 30 SEPT: Kerja membaik pulih aliran Sungai Kemensah siap dilaksanakan pada 19 September, kata Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau menjelaskan pembaikan di kawasan tanah runtuh dekat Jalan Kemensah Heights, Hulu Kelang keseluruhannya menelan kos RM20,000.

“Kerajaan Negeri turut berterima kasih kepada menteri alam sekitar atas kelulusan RM10 juta untuk pelan kerja penstabilan cerun dan menaik taraf sungai bagi mengelakkan kejadian ini berulang,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Amirudin berharap usahasama Kerajaan Selangor dan persekutuan akan menyempurnakan penyelesaian masalah tanah runtuh di kawasan terbabit.

Kejadian tanah runtuh di Jalan Kemensah Heights melibatkan tiga unit banglo menjejaskan bahagian belakang rumah bandar di situ pada 17 September lalu.

Dato’ Menteri Besar mengisytihar lokasi tersebut sebagai kawasan bencana dan tiga unit banglo itu belum selamat diduduki termasuk 24 unit rumah bandar yang disaran berpindah buat sementara waktu.

Amirudin ketika meninjau lokasi turut memberi bantuan awal RM500 kepada 27 keluarga mangsa untuk urusan pemindahan atau menampung kos mengeluarkan barang.


Pengarang :