Selangorkini
Masitah Ab Jalal menunjukkan dokumen pengisytiharan taubat dalam Majlis Pengisytiharan Taubat di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam, Shah Alam pada 27 September 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Ketua ajaran sesat taubat, kembali ajaran Islam sebenar

SHAH ALAM, 27 SEPT: Ketua ajaran sesat, Perjalanan Mimpi Yang Terakhir mengisytiharkan dirinya bertaubat dan kembali berpegang kepada ajaran Islam yang sebenar.

Masitah Ab Jalar atau dikenali S’ttah An Nur dalam kalangan pengikutnya mengakui ajaran itu bertentangan syarak dan bersetuju bertaubat tanpa paksaan mana-mana pihak.

Masitah juga meminta pengikutnya kembali ke pangkal jalan mengamalkan ajaran Islam sebenar.

Pengisytiharan itu dilakukan di depan empat saksi utama dalam majlis khas di Dewan Syarahan dan Muzakarah Islam Shah Alam di sini, hari ini.

Saksi terbabit adalah Mufti Selangor Dato’ Dr Anhar Opir; Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor Dato’ Mohd Shahzihan Ahmad; Setiausaha Majlis Agama Islam Selangor Dr Ahmad Shahir Makhtar dan Pengarah Bahagian Penyelarasan Penguatkuasaan Pendakwaan Syariah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Mohd Ansor Rullah Mohd Hassim.

Mohd Shahzihan berkata Masitah dipanggil memberi penjelasan di hadapan tiga pakar akidah pada 20 September lalu selepas Mufti Selangor mendapati kenyataanya  di media sosial bercanggah hukum syarak.

“Hasil daripada sesi itu, Masitah telah akur, insaf dan menyesal tentang perbuatannya itu,” katanya.

Beliau berkata tindakan penguatkuasaan mengikut Seksyen 7 dan Seksyen 8(b) Enakmen Jenayah Syariah (Selangor) 1995 terhadap Masitah masih berjalan walaupun wanita itu sudah mengisytiharkan dirinya bertaubat.


Pengarang :