Kelihatan seorang pelajar keluar dari pintu pagar sekolah setelah tamat sesi persekolahan di Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Titiwangsa pada 7 Oktober 2020. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

KPM tanggung kos kit ujian kendiri pelajar sekolah asrama, harian

SHAH ALAM, 22 SEPT: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan menanggung kos penyediaan kit ujian kendiri di sekolah asrama penuh sehingga sekolah harian.

Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Mohd Radzi Jidin berkata saringan menggunakan air liur akan dijalankan ke atas pelajar sebelum memasuki asrama dan juga sediakan di setiap sekolah seluruh negara.

“Jika sekolah asrama sepenuhnya, kita akan jalani tiga kali saringan tanpa mengira di mana lokasi sekolah tersebut, kita akan buat sekali saringan sekiranya asrama harian.

“Kit ujian kendiri juga akan disediakan bagi kegunaan sekolah harian untuk buat saringan awal sekiranya murid menunjukkan gejala ketika mereka berada di sekolah,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Dato’ Salim Sharif (Jempol-BN) yang bertanyakan siapa yang akan menanggung kos ujian kendiri di sekolah terutama pelajar susah.

Mohd Radzi juga menjelaskan kekeliruan Ahli Parlimen Klang Charles Santiago mengenai dakwaan sekolah di daerah itu dikenakan bayaran sebanyak RM1,600 bagi menanggung kos pemberian vaksin.

Katanya, beliau sudah berhubung dengan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berhubung perkara itu dan mengatakan pembayaran itu tidak lagi diguna pakai.


Pengarang :