Pekerja Farmasi Nur Hamizan Fitri Norhisham meletakkan tanda harga pada beberapa jenis kit ujian pantas antigen Covid-19 yang kini dijual pada harga baharu ketika tinjauan di sekitar Bangsar pada 5 September 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Menteri: Buat pertimbangan teliti, tidak gopoh turun harga kit kendiri

OLEH IRWAN SHAFRIZAN ISMAIL

SHAH ALAM, 21 SEPT: Kerajaan perlu membuat pertimbangan teliti dan tidak tergesa-gesa sebelum mengambil keputusan menurunkan harga kit ujian kendiri Covid-19.

Menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna berkata kepentingan pengguna dan industri perlu diambil kira bagi mewujudkan situasi menang-menang.

“Dalam kita memberikan perlindungan kepada pengguna agar mereka sentiasa sihat dan bebas daripada jangkitan Covid-19, kementerian perlu juga mengambil kira sudut pandangan industri berkaitan agar mereka dapat meneruskan kelangsungan perniagaan.

“Penelitian dari segi kos pengeluaran dan pengimportan perlu juga diambil kira sebelum kita merumuskan harga maksimum yang baharu,” kata Datuk Seri Alexander Nanta Linggi dalam sidang Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Cha Kee Chin (PAKATAN-Rasah) yang meminta menyatakan sama ada kementerian terbabit akan menurunkan lagi harga maksimum kit ujian kendiri secara berperingkat.

Sementara itu, Alexander berkata sebanyak 2,261 premis runcit dan borong diperiksa sepanjang tempoh pemantauan penjualan kit tersebut mulai 5 hingga 20 September.

“Sebanyak 10 amaran dikeluarkan kerana menjual melebihi harga maksimum yang ditetapkan,” katanya.

Kerajaan menetapkan harga maksimum bagi kit ujian kendiri Covid-19 pada harga RM19.90 untuk jualan runcit manakala RM16 untuk pembelian secara borong berkuat kuasa pada 5 September.


Pengarang :