V Ganabatirau bercakap dalam sidang media di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 3 September 2021. Foto REMY ARIFIN/ SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

Mohon kebenaran sebelum bina kuil, elak timbul isu

SHAH ALAM, 3 SEPT: Pihak yang mahu mendirikan kuil diminta memohon kebenaran merancang daripada pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi mengelakkan sebarang isu pada masa akan datang.

Jawatankuasa khas agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Negeri Selangor (Limas) berkata kuil didirikan secara haram boleh dikenakan tindakan tegas termasuk perobohan sekali gus bakal menimbulkan masalah lebih besar.

“Permohonan merancang ini satu kewajipan malah memberi jaminan untuk jangka panjang. Jadi mesti ikut peraturan ditetapkan PBT.

“Kuil yang sah juga boleh diwartakan. Setakat ini Kerajaan Selangor sudah mewartakan hampir 300 kuil,” kata V Ganabatirau.

Beliau ditemui pada sidang media peruntukan rumah ibadat selain Islam di bangunan pentadbiran Kerajaan Negeri (SUK) hari ini.

EXCO kebajikan masyarakat, pekerja dan kerajaan prihatin itu turut menasihatkan pihak yang mahu mendirikan kuil bersaiz kecil supaya bergabung antara satu sama lain.

“Ini lebih baik kerana tidak perlu mengeluarkan belanja tinggi malah pengurusan juga lebih mudah,” katanya.


Pengarang :