Anggota penguat kuasa menyita barang peniaga yang tidak mematuhi undang-undang. Foto Facebook Majlis Perbandaran Klang
PBT SELANGOR

MPK periksa 305 premis, keluar 86 kompaun sepanjang Ogos

SHAH ALAM, 2 SEPT: Majlis Perbandaran Klang (MPK) mengeluarkan 86 kompaun atas kesalahan berniaga tanpa lesen sepanjang Ogos lalu.

Timbalan Pengarah Penguatkuasa Shahrul Hazri Abdul Majid berkata pihaknya menjalankan pemeriksaan ke atas 305 premis dalam tempoh sama.

“Selain itu, sebanyak 18 notis penutupan diberikan di bawah Seksyen 18(1) (F) Akta 342, lima dikenakan kompaun di bawah Akta 342, empat sitaan di bawah UUK3 PTPP, tiga sitaan di bawah UUK3 (1) Pem MPK 2007 dan satu sitaan di bawah UUK3 pusat siber.

“Seramai 282 penguat kuasa digerakkan menunjukkan kesungguhan MPK dalam menegakkan undang-undang tanpa sebarang kompromi,” katanya menerusi Facebook.

Menurut Shahrul Hazri lagi, berkata pihaknya melakukan dua sitaan di sekitar blok PKNS, Jalan Pasar Baru 3 Off, Jalan Meru, Klang berniaga tanpa lesen MPK semalam.

“Penguat kuasa MPK juga membantu Ibu Pejabat Polis Klang dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dalam satu serbuan di premis “bitcoin” di Jalan Bestari 6A, Bandar Bestari, Klang.

“Sejumlah 149 unit “server bitcoin”  satu unit komputer dijumpai dan premis ini disita serta rampasan dibawa ke stor pejabat penguat kuasa untuk tindakan lanjut,” katanya.

 


Pengarang :