EXCO Pelancongan Hee Loy Sian (lima, kanan), ADN Sentosa Dr Gunaraj George (lima, kiri) dan Ahli Parlimen Kota Raja Mohamad Sabu (tengah) bergambar bersama sempena majlis penutup program PRO 500 pokok di Pusat Khidmat Masyarakat DUN Sentosa, Klang pada 26 September 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PBT wajar kenakan kompaun pengunjung ingkar SOP

KLANG, 27 SEPT: Tindakan pihak berkuasa tempatan (PBT) mengenakan kompaun kepada pelancong ingkar tatacara operasi piawai (SOP) disokong bagi mengawal penularan wabak Covid-19.

EXCO Pelancongan Hee Loy Sian berkata langkah itu perlu memandangkan jangkitan ketika ini tidak terkawal dan merisikokan ramai individu.

“Kita (PBT) terpaksa buat begitu. Mereka mempunyai kuasa bawah peruntukan MKN (Majlis Keselamatan Negara) untuk saman individu tak ikut SOP.

“Sekarang ada kawasan yang tidak dapat dikawal (ramai pengunjung). Kita tiada pilihan dan terpaksa keluarkan saman,” katanya selepas merasmikan majlis penutup Program PRO500 Trees Sentosa di Pusat Khidmat DUN Sentosa semalam.

Sementara itu Loy Sian turut mengingatkan ibu bapa supaya tidak ghairah membawa anak-anak bercuti kerana penularan wabak masih tinggi.

“Buat masa ini tidak sesuai melancong. Kita pun belum masuk fasa tiga (Pelan Pemulihan Negara). Kalau mahu rentas daerah pastikan lengkap vaksin serta ikut SOP,” katanya.

Bermula minggu depan, Majlis Perbandaran Sepang (MPSepang) akan mengenakan kompaun kepada pengunjung Pantai Bagan Lalang yang gagal mematuhi SOP.

Yang Dipertua Datuk Abd Hamid Hussain berkata individu ingkar akan dikompaun sehingga RM2,000 manakala RM10,000 bagi syarikat atau perbadanan.


Pengarang :