Keadaan sebuah rumah akibat tanah runtuh di Kemensah Heights, Hulu Kelang pada 18 September 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Pemilik rumah banglo terkejut dimaklum kejadian tanah runtuh

HULU KELANG, 19 SEPT: Pemilik salah sebuah rumah banglo yang terlibat dalam kejadian tanah runtuh di Kemensah Heights terkejut apabila dimaklumkan berhubung kejadian tersebut.

Dr Wan Kamariah Abu Bakar berkata ketika kejadian beliau berada di sebuah rumahnya di Cyberjaya dan mendapat maklumat daripada pembantu rumah yang berada di lokasi mengenai perkara itu.

Dr Wan Kamariah Abu Bakar. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Pembantu rumah tidak mendengar sebarang bunyi tetapi terkejut kerana tiba-tiba bekalan elektrik terputus.

“Bersyukur kerana tiada sebarang kejadian buruk menimpa dan reda kerana ia merupakan bencana alam. Namun berasa agak sedih kerana rumah dibina merupakan rekaan arwah suami,” katanya kepada SelangorKini.

Juruteknik TNB Elyas Abdul Rahman, 33, berkata walaupun kediaman jenis rumah bandar bukan unit terlibat namun tetap berasa sedih dan bimbang keselamatan jiran-jiran.

Elyas Abdul Rahman. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Alhamdulillah tiada mangsa terlibat dalam kejadian tanah runtuh ini dan selama 10 tahun tinggal di sini tidak pernah berlaku kejadian sebegini.

“Saya pasrah apabila dimaklumkan rumah sarang kelulut dibina tiga tahun lepas perlu dirobohkan bagi memberi laluan kepada jengkaut untuk melakukan kerja melancarkan aliran sungai,” katanya yang mengusahakan madu kelulut secara sambilan.

Terdahulu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari hadir meninjau lokasi kejadian tanah runtuh di Kemensah Heights.

 


Pengarang :