ADN Kota Kemuning V Ganabatirau meninjau stesen pam dan kolam takungan banjir di Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam pada 27 September 2021. Foto FACEBOOK V GANABATIRAU
ADN SELANGOR

Pendalaman kolam takungan atasi isu banjir di Taman Sri Muda

SHAH ALAM, 27 SEPT: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) perlu menyegerakan kerja mendalamkan kolam takungan air di Taman Sri Muda, Seksyen 25 di sini bagi mengelak banjir terus berlaku.

Wakil rakyat Kota Kemuning V Ganabatirau berkata projek tersebut tertangguh selama dua bulan sehingga menimbulkan keresahan penduduk terutama apabila hujan lebat.

“Projek ini sudah diluluskan tetapi pelaksanaannya tidak mengikut jadual. Sekiranya tidak dibuat, kita bimbang kolam tersebut tidak mampu menampung kapasiti air.

“Saya telah berbincang dengan JPS Klang dan berharap kerja pendalaman kolam takungan dapat dimulakan dalam minggu ini,” katanya ketika dihubungi Selangorkini.

EXCO Kerajaan Negeri itu turut menggesa jabatan terbabit melaksanakan projek pembangunan kincir air di lokasi sama melalui peruntukan RM10 juta yang disalurkan tahun lalu.

“Mereka (JPS) sudah memasang papan tanda pembangunan projek berkenaan yang dijadual pada Julai tahun ini tetapi masih tertangguh. Selama ini mereka tunggu kelulusan pelan pembangunan dan lantikan kontraktor.

“Alasan PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) sehingga mengekang pelaksanaannya tidak masuk akal kerana ini melibatkan projek berkaitan kepentingan rakyat,” katanya.

Sementara itu, Ganabatirau berkata hampir 70 peratus kawasan perumahan sekitar Kota Kemuning dinaiki air dalam kejadian banjir kilat semalam, namun tiada keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS).

“Kita juga memberikan 150 pek makanan yang dimasak kepada penduduk di Taman Sri Muda dan Batu 8, Bukit Kemuning (100 pek) melalui ahli majlis, ketua kampung dan ketua komuniti India.

“Beberapa badan bukan kerajaan (NGO) dan individu turut bekerjasama dengan pejabat pusat khidmat masyarakat Kota Kemuning membantu ratusan penduduk yang terjejas,” katanya.

 


Pengarang :