Dato’ Teng Chang Khim ketika ditemu bual Media Selangor sempena program sambutan Tahun Baharu Cina peringkat Selangor 2021 di Bangunan SUK, Shah Alam pada 2 Februari 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Perhebat digitaliasasi perniagaan, pacu pemulihan ekonomi

SHAH ALAM, 13 SEPT: Selangor giat menumpukan usaha pemulihan ekonomi melalui proses digitalisasi  perniagaan, kata EXCO pelaburan, perdagangan dan perindustrian.

Dato’ Teng Chang Khim berkata ia selaras perkembangan pesat perniagaan berkaitan teknologi perbankan, pertanian dan e-dagang terutama dalam tempoh pandemik Covid-19.

“Langkah ini menjadi tumpuan Selangor untuk memulihkan ekonomi melalui digitalisasi atau menumpukan penggunaan teknologi dalam operasi perniagaan.

“Menjadi tanggungjawab Kerajaan Negeri untuk menyediakan platform dan inisiatif yang diperlukan untuk memacu pertumbuhan ekonomi digital,” katanya berucap pada hari demo Program Pemecut Selangor (SAP) 2021 secara maya semalam.

Hari demo terakhir menyaksikan 30 peserta SAP berpeluang membuat pembentangan kepada pelabur, syarikat korporat dan agensi kerajaan.

Mereka dinilai tujuh juri yang menyumbang 70 peratus skor penilaian manakala 30 peratus merangkumi prestasi dan kehadiran sepanjang tiga bulan latihan, bimbingan serta pembelajaran.

10 syarikat rintis terbaik adalah eMLab, GFI Fintech, NextMind AI, Boss Boleh, Farmy, Xhinobi, Umorie, i-3s, Securepay dan SnappEd.

Sementara itu, Chang Khim menaruh kepercayaan terhadap peserta SAP supaya memainkan peranan dalam membantu pemulihan ekonomi negara melalui pelbagai inisiatif disediakan Kerajaan Negeri.

“Sidec (Perbadanan Teknologi Maklumat dan Ekonomi Digital Selangor) telah berusaha keras dalam membantu Kerajaan Negeri untuk memastikan ekosistem digital dapat memberi manfaat kepada rakyat di negeri ini,” katanya.


Pengarang :