Suasana sebuah pusat beli belah di Seremban yang masih lengang meskipun individu lengkap dua dos vaksin diberi kelonggaran ketika tinjauan pada 13 September 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Perkemas SOP sebaik mungkin sebelum beralih fasa endemik

Oleh IRWAN SHAFRIZAN ISMAIL

SHAH ALAM, 21 SEPT: Kerajaan digesa memperinci dan memperkemas tatacara operasi piawai (SOP) Covid-19 sebaik mungkin sebelum memutuskan untuk beralih ke fasa endemik.

Wakil rakyat Ledang Syed Ibrahim Syed Nor berkata kadar vaksinasi tinggi sahaja tidak cukup dijadikan ukuran, sebaliknya kerajaan perlu memperkasa sistem pengesanan wabak.

“Penyampaian maklumat kepada rakyat harus lebih telus dan cekap, sistem pengesanan wabak harus diperkasa selain memperkukuh sektor kesihatan awam.

“Aplikasi MySejahtera harus penuhi kehendak pengguna, saya hairan kita ada fungsi daftar keluar, tapi tidak faham apa fungsi sebenarnya. Kerajaan kena jelaskan kerana ada yang ‘check-in’ tapi tidak ‘check-out’ berhari-hari,” katanya pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Syed Ibrahim turut mengingatkan kerajaan meskipun kadar lengkap dos penduduk dewasa mencapai 79 peratus setakat Ahad, namun kadar jangkitan harian masih melebihi 10,000 kes.

“Nilai kebolehjangkitan catat kadar 0.92 dan banyak negeri lebih 1.0, pada masa sama kadar vaksinasi tidak sekata mengikut negeri contohnya di Sabah dan Kelantan yang masih rendah.

“Walau rasa kita ada kadar imunisasi tinggi tapi sebenarnya tidak sekata, negara seperti Israel dan Singapura walau kadar vaksinasi tinggi, mereka alami kenaikan kes akibat varian baharu,” katanya.

Pada 14 September, menteri kanan pertahanan berkata SOP bagi mengawal penularan Covid-19 dikurangkan kepada 10 berbanding 181, yang turut membabitkan kebenaran rentas negeri.

Datuk Seri Hishamuddin Hussein menjelaskan langkah itu bagi memudahkan orang ramai, golongan industri dan penguat kuasa memahaminya susulan peralihan ke fasa endemik dijangka Oktober.


Pengarang :