Ir Izham Hashim meninjau kerja semburan racun dan kawalan bersepadu serangga perosak yang menyerang tanaman padi di Sabak Bernam pada 10 Jun 2021. Foto Facebook Ir Izham Hashim
AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Sasar 2,000 ekar ladang tani moden setahun, lahir usahawan muda

SHAH ALAM, 1 SEPT: Kerajaan Negeri menyasarkan untuk membangunkan ladang pertanian moden seluas 2,000 ekar setahun sebagai salah satu usaha melahirkan usahawan tani muda.

EXCO Pertanian Ir Izham Hashim berkata kaedah tersebut membolehkan petani dibimbing oleh pakar terlatih atau pemain industri yang telah berjaya sekaligus melahirkan kelompok usahawan tani baharu.

“Di Bukit Changgang kita sudah mulakan projek 30 ekar, di Sungai Air Tawar pula 120 ekar. Kita juga memulakan projek di Sungai Panjang menerusi program Smart Selangor Agro Park yang melibatkan kerjasama pemain besar industri.

“Jadi tanggungjawab syarikat-syarikat besar ini adalah untuk membimbing usahawan kecil dari segi pembangunan pertanian,” katanya dalam bual bicara bertajuk `Membangun negeri, menyambung merdeka’ menerusi platform Media Selangor malam tadi.

Izham turut meyakini kadar kejayaan program tersebut lebih tinggi berbanding konsep seseorang usahawan tani mengusahakannya sendiri tanpa dibimbing.

“Sebagai contoh `syarikat A’ ada kepakaran dalam menanam dan mengeksport pisang, jadi kita beri 100 ekar di mana 70 ekar syarikat itu akan buat sendiri manakala 30 ekar lagi kita agih kepada beberapa usahawan tani baharu.

“‘Syarikat besar ini bertanggungjawab membimbing mereka bermula kaedah benih, tanaman, pembajaan, kawalan serangga dan seterusnya membeli produk mereka untuk dieksport,” katanya.

“Kaedah baharu ini akan beri hasil berbanding kaedah lama iaitu beri duit, tanah dan mereka usahakan sendiri yang kadar kejayaannya rendah,” katanya.

Program jaminan bekalan makanan antara 25 inisiatif Kerajaan Negeri dalam Pakej Kita Selangor 2.0 memfokus merancakkan sektor pertanian agro makanan, kecekapan rantaian bekalan dan melahirkan 1,000 agropreneur dalam lima tahun.

Program itu akan menyediakan tanah, modal pusingan dan bimbingan bagi menarik peserta terbabit untuk menjadi usahawan tani

 


Pengarang :