Set kit ujian pantas antigen Covid-19 (RTK) yang dijual di sebuah farmasi di Seksyen 7 Shah Alam pada 6 September 2021. Foto BERNAMA
ADN EXCO SELANGOR

Subsidi 1,000 kit ujian kendiri khas buat penduduk DUN Kinrara

SHAH ALAM, 28 SEPT: Pusat Khidmat Dewan Negeri (DUN) Kinrara menyediakan 1,000 kit ujian air liur bersubsidi bagi mengesan status jangkitan dengan cepat.

Kit kendiri bernilai RM10 setiap satu dikhususkan untuk penduduk setempat dan terhad 10 set bagi setiap keluarga, kata wakil rakyatnya Ng Sze Han.

“Jika permintaan tinggi, kita akan menambah lagi bilangan kit. Ini memudahkan dan meringan beban penduduk,” katanya menambah kit boleh didapati di pusat khidmat atau hubungi talian 011-25816296.

Pada 9 September, sebanyak 1,000 kit ujian kendiri sumbangan Kerajaan Selangor disediakan untuk pesakit Covid-19 sekitar DUN itu.

Selain kit ujian air liur, pek itu turut mengandungi penyedut oksigen, paracetamol, vitamin C 500mg, kit sanitasi, pelitup muka dan cecair pembasmi kuman.

Pada 12 Ogos, Dato’ Menteri Besar berkata sebanyak 60,000 kit ujian kendiri akan diagihkan secara percuma kepada keluarga mangsa yang disahkan positif wabak.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan alatan tersebut diagihkan melalui pusat khidmat masyarakat dan pejabat penyelaras DUN.


Pengarang :