AGENDA NASIONAL

Ujian Penilaian Kelas KAFA ditangguh pada November

SHAH ALAM, 7 SEPT: Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) pada 4 hingga 7 Oktober ini bagi calon 2020 dan 2021 ditangguhkan kepada 15 hingga 18 November depan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (hal ehwal agama) berkata keputusan dibuat demi keselamatan dan kesihatan pelajar selain memastikan persiapan pusat peperiksaan lengkap sepenuhnya.

Menurut Idris Ahmad keputusan juga mengambil kira situasi semasa serta ulasan Kementerian Kesihatan (KKM), Kementerian Pendidikan (KPM) selain kebenaran Majlis Keselamatan Negara (MKN) bertarikh semalam.

“Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) turut menetapkan hanya petugas peperiksaan yang lengkap vaksin sahaja dibenarkan bertugas.

“Jakim bersama agensi berkaitan akan menyediakan pelan tindakan bagi memastikan UPKK berjalan lancar,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Idris berkata calon UPKK akan kembali ke sekolah pada 3 Oktober ini selaras keputusan kerajaan yang membenarkan sesi persekolahan calon peperiksaan pada tarikh berkenaan.

Pada 15 Ogos KPM memutuskan sesi persekolahan bersemuka bermula pada 3 Oktober depan secara berperingkat serta mengikut fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN).


Pengarang :