Selangorkini
ADN Batu Tiga Rodziah Ismail (kanan) menyantuni penerima vaksin Covid-19 dalam program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak DUN Batu Tiga di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada 13 September 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
ADN BERITA UTAMA SELANGOR

Wakil rakyat cadang laksana pusingan kedua vaksin bergerak

SHAH ALAM, 13 SEPT: Wakil rakyat Batu Tiga bercadang mahu mengadakan program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak pusingan kedua dalam masa terdekat.

Rodziah Ismail berkata ia susulan sambutan positif daripada penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) itu hari ini.

ADN Batu Tiga Rodziah Ismail bercakap kepada pemberita selepas meninjau program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak DUN Batu Tiga di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada 13 September 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

“Kita sasar 300 dos di DUN Batu Tiga dan sehingga 1 tengah hari ini 280 dos sudah diberikan kepada penduduk. Jika melebihi sasaran apabila kaunter ditutup petang ini akan buat satu pusingan lagi.

“Hasil tinjauan, kebanyakan penduduk yang masih belum menerima vaksin mengatakan mereka tidak dapat hadir ke Selvax Komuniti kerana disahkan positif Covid-19 atau menjalani kuarantin,” katanya selepas meninjau program Selvax bergerak di Kompleks Padang Jawa.

Mengulas mengenai program Selvax bergerak hari ini, Rodziah berkata, beberapa pemohon terpaksa ditolak kerana individu berkenaan tinggal di luar kawasan DUN Batu Tiga.

“Ada yang terpaksa ditolak kerana kita yakin Selvax bergerak akan sampai di tempat mereka,” katanya.

Program Selvax bergerak bermula semalam dari 9 pagi hingga 5 petang dianjurkan bagi memastikan tiada rakyat negeri ini yang tercicir dari menerima pelalian.

Sukarelawan DUN Batu tiga membantu orang ramai mendaftar Langkah Masuk Dengan Selamat (SELagkah)
dalam program Vaksin Selangor (Selvax) bergerak DUN Batu Tiga di Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) pada 13 September 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI

Selvax bergerak berlangsung selama seminggu itu melibatkan 11 DUN bermula di Bandar Baru Klang diteruskan ke DUN Batu Tiga, Tanjung Sepat, Hulu Bernam, Gombak Setia, Bukit Antarabangsa, Batang Kali, Banting, Teratai, Dengkil dan Kampung Tunku.

Pada 9 Jun, Amirudin mengumumkan peruntukan RM200 juta untuk menjayakan Selvax di bawah Pakej Kita Selangor 2.0 bagi melengkapkan dan mempercepat proses suntikan pelalian rakyat negeri ini.


Pengarang :