Petugas kesihatan membuat persiapan sebelum memberi suntikan vaksin Covid-19 kepada orang awam di pusat pemberian vaksin (PPV) Dewan Seri Siantan, Gombak pada 28 Jun 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

6,148 kes baharu, hanya 1.6 peratus kategori tiga hingga lima

KUALA LUMPUR, 27 OKT: Hanya 1.6 peratus atau 101 daripada 6,148 kes baharu Covid-19 yang dilaporkan hari ini, terdiri daripada pesakit dalam kategori tiga, empat dan lima, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Kategori tiga merujuk kepada individu yang mempunyai radang paru-paru, kategori empat memerlukan bantuan oksigen dan kategori lima memerlukan bantuan pernafasan.

Dr Noor Hisham berkata baki 6,047 kes atau 98.4 peratus pula terdiri daripada individu dalam kategori satu dan dua iaitu tidak bergejala atau bergejala ringan.

“Daripada jumlah kes baharu itu, 6,127 kes melibatkan penularan dalam negara manakala 21 kes adalah kes import menjadikan kumulatif kes Covid-19 di Malaysia kini berjumlah 2,448,372,” katanya dalam kenyataan perkembangan kes Covid-19 dalam negara hari ini.

Menurut beliau, sebanyak 7,595 kes sembuh dilaporkan hari ini menjadikan kumulatif kes pulih sebanyak 2,347,985.

Sementara itu, Dr Noor Hisham berkata sembilan kluster baharu dikenal pasti dengan enam daripadanya melibatkan kluster tempat kerja selain masing-masing satu bagi kluster komuniti, kumpulan berisiko tinggi dan pendidikan lain.

Beliau berkata terdapat 563 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dengan 292 daripadanya memerlukan bantuan pernafasan.

Selain itu, kadar kebolehjangkitan atau Rt seluruh negara hari ini adalah 0.91 dengan Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan mencatat kadar Rt paling tinggi iaitu 1.02 manakala Labuan merupakan satu-satunya kawasan yang mencatatkan kadar kebolehjangkitan sifar.

Maklumat terperinci berkenaan situasi semasa jangkitan dan penularan Covid-19 dalam negara akan dimuat naik ke laman sesawang CovidNow di https://covidnow.moh.gov.my dan data akan dikemas kini pada 12 tengah malam setiap hari.

– BERNAMA


Pengarang :