Anggota bomba membantu mangsa banjir di Jalan Mohd Yamin, Klang petang tadi. Foto Ihsan Bomba Selangor
AGENDA NASIONAL

Banjir kilat: Tiga pusat pemindahan dibuka di Sepang

SHAH ALAM, 21 OKT: Tiga pusat pemindahan sementara (PPS) dibuka di Dengkil, Sepang susulan banjir kilat melanda di daerah itu semalam, kata wakil rakyatnya.

Adhif Syan Abdullah berkata PPS yang dibuka malam tadi ialah di Dewan Orang Ramai Taman Gemilang, Sekolah Agama Rendah Agama (SRA) Dengkil dan SRA Kampung Dato Ahmad Razali, lapor Berita Harian.

“Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Sepang menggerakkan seluruh aset dan anggota bagi membantu penduduk yang terkesan,” katanya.

Semalam, tujuh kampung dan dua perumahan terjejas akibat hujan lebat sejak jam 1 tengah hari menyebabkan air Sungai Langat melimpah ke beberapa kawasan.

Antara yang terlibat ialah Kampung Sungai Merab Jaya, Kampung Lalang, Kampung Ampar Tenang, Kampung Cemperai, Kampung Sri Tanjung, Kampung Orang Asli Sungai Melut, Kampung Orang Asli Batu 28 Jenderam, Taman Delima dan Taman Baiduri.

Manakala 100 rumah di Taman Dataran Abadi dan Kampung Labu Lanjut terjejas akibat ban Sungai Labu pecah dan air mengalir ke kawasan rumah penduduk.


Pengarang :