Vaksin jenis Sinovac yang diberikan kepada salah seorang peserta program vaksin bergerak di Kuala Lumpur pada 24 Julai 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Bantu penerima Sinovac dapatkan dos penggalak bagi tunai umrah

SHAH ALAM, 20 OKT: Lembaga Tabung Haji memohon kerajaan membantu penerima vaksin Sinovac mendapatkan dos penggalak bagi membolehkan mereka menunaikan umrah.

Ia berikutan kerajaan Arab Saudi hanya memperakui dan membenarkan kemasukan jemaah yang mengambil suntikan Pfizer dan AstraZeneca, kata ketua pegawai eksekutif TH Travel and Services Sdn Bhd.

“Mewakili jemaah umrah, saya mengharapkan pertimbangan pihak berwajib atas ruang yang ada bagi membolehkan mereka (penerima vaksin Sinovac) mendapat dos penggalak.

“Isu vaksinasi menyebabkan mereka tidak layak dan gagal menetapkan tarikh menunaikan umrah kerana masih tertunggu kebenaran Arab Saudi,” kata Datuk Ahmad Ruzman Ahmad Razali seperti dilapor Harian Metro.

Beliau berkata ramai individu berusia bawah 60 tahun berhasrat menunaikan umrah tetapi tidak memenuhi kelayakan kerana keutamaan dos penggalak untuk berstatus komorbid atau berisiko tinggi.

“Kerajaan ada pilihan lain, mungkin mempertimbang ruang kepada swasta dan bayar dengan harga munasabah untuk pemberian dos penggalak,” katanya.

Sebelum ini, Kementerian Kesihatan Malaysia meluluskan dos penggalak vaksin Pfizer membabitkan warga emas dan petugas hadapan yang menerima dos lengkap sekurang-kurangnya enam bulan lalu.

Setakat semalam, sebanyak 32,121 dos penggalak vaksin Covid-19 diberikan di seluruh negara.


Pengarang :