Pengunjung mengambil kesempatan cuti hujung minggu untuk berkelah di Sungai Batang Kali di Hulu Selangor yang pada ketika ini masih dikategorikan sebagai Kelas 2 air bersih pada 23 Sept 2021. Foto BERNAMA
AGENSIBERITA UTAMASELANGOR

Hampir semua lokasi pelancongan dibuka, taman eko rimba jadi pilihan ramai

SHAH ALAM, 10 OKT: Hampir semua lokasi pelancongan di Selangor sudah dibuka kepada pengunjung sejak peralihan ke fasa tiga Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada 1 Oktober lalu.

Pengurus komunikasi korporat Tourism Selangor berkata antara pilihan orang ramai ialah taman eko rimba.

“Taman eko rimba menjadi pilihan masyarakat melakukan aktiviti luar seperti ibu bapa membawa anak-anak berkhemah dan mendaki.

“Selain taman eko rimba, lokasi pelancongan lain yang sudah dibuka ialah Taman Tema Sunway Lagoon, i-City, Farm in the city, muzium, galeri seni dan perpustakaan,”kata Ahmad Nazri Tashriq Rahmat kepada SelangorKini.

Bermula 2 Oktober sepuluh taman eko rimba di negeri ini dibuka dan pengunjung perlu mematuhi tatacara operasi piawai (SOP).

Jabatan Perhutanan Negeri Selangor memaklumkan laluan pendakian dalam kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) pula dibuka kepada orang ramai mulai semalam.

Taman eko rimba itu di Sungai Gabai, Gunung Nuang, Sungai Congkak, Sungai Tekala dan Kota Damansara, Kanching, Komanwel, Templer, Sungai Tua dan Sungai Sendat.


Pengarang :