Kanak- kanak autistik, K Rashwin, 4, (tiga, kanan) menerima sijil The Malaysia Book of Records (MBR) daripada Senior Record Consultant MBR, Edwin Yeoh (kiri) pada majlis penyampaian sijil tersebut di Headstart Academy pada 4 Oktober 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Kanak-kanak autisme catat rekod teka 198 bendera dalam tempoh 10 minit

SHAH ALAM, 4 OKT: Walaupun baru berusia 4 tahun, seorang kanak-kanak istimewa Rashwin a/l Kalithas berjaya mencatatkan namanya di dalam Malaysia Books of Records (MBR) bagi kategori  ‘Mengenal pasti bendera antarabangsa terbanyak oleh kanak-kanak autisme’ apabila berjaya mengenal pasti 198 bendera dalam masa 9 minit 54 saat.

Perunding Kanan Rekod MBR Edwin Yeoh berkata pencapaian itu adalah sesuatu yang luar biasa kerana kanak-kanak autisme biasanya mempunyai daya fokus yang kurang dan sangat mudah terganggu.

“Rashwin melakukan dua kali percubaan (secara maya) tetapi tidak melakukan dengan baik, tetapi dalam percubaan ketiga, kita sebenarnya mahu menggunakan kad imbasan (secara fizikal) kerana beliau sudah biasa dengan cara itu (dan akhirnya dia berjaya memecahkan rekod tersebut),” katanya kepada pemberita pada majlis penyampaian sijil tersebut di sini hari ini.

Katanya rekod terdahulu dipegang oleh seorang budak lelaki berusia lima tahun dari Negeri Sembilan yang dicatatkan awal tahun ini.

“Bapanya, Kalithas Selvaraju, 40, telah menghantar permohonan untuk aksi memecahkan rekod dan rekod sebegini wujud pada peringkat antarabangsa namun tidak ia bukan dipecahkan oleh kanak-kanak autisme.

“Kita juga berasakan seseorang dewasa jika diuji sedemikian, belum tentu dapat jawab separuh daripadanya seperti yang dilakukan Rashwin memandangkan sukar untuk kanak-kanak autisme memberi fokus pada satu-satu barang tertentu kerana daya perhatiannya singkat dan mudah terganggu,” kata Yeoh.

Katanya MBR terpaksa menolak permohonan seorang kanak-kanak berumur tujuh tahun yang boleh mengenal pasti 215 bendera dalam masa 12 minit kerana Rashwin lebih pantas.

Sementara itu, ibu kanak-kanak berkenaan, Krishnarani Balakrishnan, 36, berkata anak keduanya itu telah berjaya menetapkan satu tanda aras yang baharu.

Suri rumah itu berkata beliau mula mengesan bakat anaknya itu seawal usianya dua setengah tahun kerana dia berminat dengan kamus bergambar selain bentuk dan warna.

Beliau dan suami, yang bekerja sebagai pengurus data, memutuskan agar Rashwin mencuba nasib untuk memecahkan rekod MBR sebaik sahaja dia boleh mengikut arahan.

“Untuk rancangan masa depan, kami akan beri dia masa sebelum cuba memecahkan rekodnya sendiri.

“Kami juga mahu terus memberi pendedahan tentang autisme dan memberi inspirasi kepada lebih ramai ibu bapa untuk lebih memahami anak-anak autisme mereka.

“Secara peribadi, kami mahu generasi muda memahami mengenai penyaki autisme. Bagi sekolah, alangkah baiknya sekiranya kesedaran mengenai autisme diselitkan di dalam pendidikan kerana banyak kes buli melibatkan golongan ini,” kata Krishnarani yang juga bekas pengurus insurans.

— BERNAMA


Pengarang :