Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA)
PBT SELANGOR

Manfaat teknologi, MBSA buat urus niaga penuh dalam talian

SHAH ALAM, 9 OKT: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bakal melaksanakan urus niaga penuh secara maya bagi memartabatkan penggunaan teknologi masa kini.

Insiatif pihak berkuasa tempatan (PBT) itu juga selaras sasaran Selangor sebagai negeri pintar menjelang 2025, kata timbalan datuk bandarnya.

“Semua proses permohonan antara MBSA dan pelanggan akan dilaksana secara dalam talian untuk memudah cara semua pihak,” kata Mohd Rashidi Ruslan.

Beliau bercakap pada program Bual Bicara Ulang Tahun Bandar Raya Shah Alam ke-21 yang disiarkan secara langsung di YouTube SelangorTV malam tadi.

Mohd Rashidi berkata MBSA turut mengetengahkan teknologi kecerdasan buatan (AI) menerusi kamera litar tertutup (CCTV) bagi memantau aktiviti pembangunan tidak sah.

Jelasnya, PBT itu sentiasa komited memperkasa infrastruktur dan kemudahan awam demi keselesaan penduduk, sesuai dengan status bandar raya tersebut.

“Penggunaan CCTV di lokasi strategik akan terus diperluas termasuk satu pusat kawalan bagi memudahkan proses pemantauan,” katanya lagi.


Pengarang :