Selangorkini
Mohammad Azrie Iskandar, 12, menerima suntikan dalam program Vaksin Selangor (Selvax) Remaja di Dewan Serbaguna MPK, Pandamaran Jaya, Klang pada 24 Oktober 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

MB: Utama dos penggalak kepada golongan berisiko dijangkiti wabak

KLANG, 24 OKT: Penerima vaksin jenis Sinovac di bawah program Vaksin Selangor (Selvax) boleh mendapatkan dos penggalak vaksin Covid-19 jenis Comirnaty (Pfizer-BioNTech), kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari bagaimanapun mencadangkan pemberian dos penggalak itu diberi kepada golongan rentan, warga emas dan petugas barisan hadapan yang berdepan risiko jangkitan wabak.

Menurutnya, kesan sampingan mungkin membabitkan kelompok awal penerima vaksin tetapi data di luar negara menunjukkan keberkesanan mencapai sehingga 87 peratus dan penggunaannya turut disahkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Mereka yang ingin dos penggalak boleh dapatkan secara percuma di program suntikan yang dilaksanakan kerajaan pusat, setiap vaksin mempunyai selang waktu sehingga enam bulan sebelum keberkesanannya berkurang.

“KKM putus untuk beri kepada penerima Sinovac, tetapi bagi saya lebih baik suntik golongan rentan, warga emas, doktor dan barisan hadapan terlebih dahulu,” katanya selepas meninjau hari pertama Selvax Remaja di Dewan Serbanguna Majlis Perbandaran Klang Pandamaran Jaya di sini, hari ini.


Pengarang :