Pelancong mula tiba di Lapangan Antarabangsa Langkawi sempena pembukaan Gelembung Pelancongan Langkawi pada 16 September 2021.Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Menteri: Pelancong ke Langkawi tidak perlu lagi buat ujian Covid-19

SHAH ALAM 12 OKT: Semua pelancong ke Langkawi tidak perlu lagi menjalani ujian Covid-19 mulai hari ini, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Beliau berkata,  kementerian membuat keputusan menyemak semula keperluan pengujian status jangkitan Covid-19 sebelum melancong ke pulau peranginan itu susulan kebenaran rentas negeri yang diumum Perdana Menteri pada 10 Oktober lalu.

“KKM (Kementerian Kesihatan Malaysia) memutuskan  untuk menghentikan keperluan ujian pengesanan Covid-19. Pemberhentian keperluan menjalani ujian oleh pengembara ke Langkawi ini berkuatkuasa mulai 12 Oktober 2021,” katanya.

Bagaimanapun tegas Khairy, syarat wajib  vaksinasi Covid-19 lengkap bagi semua pelancong dewasa masih kekal  dan mesti dipatuhi.

“Bagi individu yang disahkan positif  dan sedang dalam tempoh pengasingan dan pemantauan atau individu yang dikenal pasti sebagai kontak rapat kepada kes positif yang sedang menjalani perintah kuarantin  mereka tidak dibenarkan melancong.

‘Bagi mereka yang mengalami gejala seperti demam, batuk dan selesema dinasihatkan agar menangguhkan dahulu perjalanan,” katanya.

Tambahnya, sebagai langkah mengukuhkan tindakan kesihatan awam kendiri, para pelancong digalakkan melakukan sendiri ujian Covid-19 sebelum memulakan perjalanan ke Langkawi bagi mengurangkan jangkitan kepada pengunjung lain.

Kata Khairy sehingga 10 Oktober lalu, seramai 54,341 pelancong telah menjalani ujian pengesanan Covid-19  dan hanya 216 (0.4 peratus) daripada mereka dikesan positif.

“Hanya seorang pelancong mengalami gejala demam semasa di Langkawi dan didapati positif melalui ujian RT-PCR.

“Siasatan mendapati punca  jangkitan bukan di Langkawi  dan tiada kluster Covid-19 yang berpunca daripada Gelembung Pelancongan Langkawi,” katanya.

Projek Gelembung Pelancongan Langkawi telah dilaksanakan mulai 16 September lalu. Bagi memastikan  setiap pelancong  yang bercuti di pulau peranginan itu bukan kes positif Covid-19 dan kontak rapat, kerajaan telah mewajibkan mereka menjalani ujian pengesanan Covid-19.

Ujian tersebut boleh dilakukan di mana-mana fasiliti dan makmal kesihatan swasta atau ujian kendiri air liur di tempat saringan di lapangan terbang atau jeti terminal feri.

Ahad lepas, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan kebenaran rentas negeri bermula 11 Oktober 2021 kepada semua individu yang lengkap dua dos vaksin tanpa memerlukan kebenaran pihak polis.

 


Pengarang :