Orang ramai melakukan aktiviti riadah bersama keluarga di Pantai Morib, Banting selepas kerajaan mengumumkan kelonggaran dalam fasa dua Pelan Pemulihan Negara ketika tinjauan pada 11 September 2021 . Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
PBT SELANGOR

Pantai di Kuala Langat dibuka semula kepada pengunjung

SHAH ALAM, 11 OKT: Kawasan peranginan pantai di Kuala Langat dibuka semula hari ini kepada orang ramai selepas ditutup beberapa hari akibat fenomena air pasang.

Segala aktiviti riadah dan perniagaan juga dibenarkan dengan pemantauan harian diteruskan seperti biasa, kata ketua Skuad Pantas Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL).

“Kita sudah buka (kawasan peranginan) kepada orang awam. Hanya tutup pada Jumaat hingga Ahad lalu kerana air pasang, tidak mahu ada aktiviti pantai,” kata Mazlan Abdul Manap.

Beliau turut menjangka kejadian sama awal bulan depan selama beberapa hari dengan kerjasama diteruskan bersama bomba, polis dan Angkatan Pertahanan Awam bagi memastikan keadaan terkawal.

Sebelum ini, MPKL menasihatkan penduduk di kawasan pesisir pantai berwaspada sepanjang fenomena air pasang besar yang berlaku mulai 7 hingga 10 Oktober.

Antara kawasan terlibat ialah Pantai Kelanang, Pantai Baru Morib, Pantai Morib, Taman Harmoni Morib, Istana Bahagia Morib, Pantai Batu Laut, Pantai Chunang dan Jeti Tanjung Sepat.

Bacaan air pasang setinggi 5.6 meter direkod dalam tempoh empat hari manakala bacaan tertinggi semalam 5.4 meter.

 


Pengarang :