Petugas kesihatan, memberi kaunseling sebelum penerima bersetuju bagi mengambil suntikan pelalian Covid – 19 ketika Program vaksinasi khas guru kafa dan pegawai masjid di Dewan Syarahan dan Muzakarah, Masjid Negeri, Shah Alam pada 22 September 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Penjawat awam sengaja tolak vaksin berdepan tindakan tatatertib

SHAH ALAM, 7 OKT: Penjawat awam di Selangor yang menolak pemberian vaksin tanpa sebarang alasan munasabah berdepan tindakan tatatertib.

Dato’ Menteri Besar berkata keputusan berkenaan dibuat selepas menerima nasihat penasihat undang-undang dan perkara tersebut dibawa ke Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri pada minggu depan.

Dato’ Seri Amirudin Shari juga menjelaskan bentuk tindakan bakal diputuskan jawatankuasa tatatertib antaranya amaran, pemotongan gaji dan diberhenti kerja.

“Tindakan dikecualikan kepada mereka yang ada alasan klinikal, masalah kesihatan dan mendapat nasihat doktor dan pakar,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Pada 22 September, Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor menzahirkan kekecewaan apabila dimaklumkan seramai 96 individu dalam kalangan guru  Kelas al-Quran dan Fardhu Ain (Kafa), ahli jawatankuasa masjid dan jurunikah menolak vaksin.

Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj juga kecewa apabila hanya 203 individu menyertai program vaksinasi khas Covid-19 untuk petugas Jabatan Agama Islam Selangor sedangkan seramai 873 orang diarah hadir.

Baginda bertitah akan meneliti nama individu yang memutuskan untuk tidak divaksin dan satu ketetapan berhubung tindakan yang akan diambil terhadap mereka bakal ditentukan kelak.


Pengarang :