Anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melakukan sekatan jalan raya (SJR) di Jalan Kota Bharu menuju ke Pasir Pekan sempena pelaksanaan sekatan pergerakan pada 20 Jun 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Polis tutup sekatan jalan di sempadan negeri mulai tengah malam ini

SHAH ALAM, 10 OKT: Polis akan menutup semua sekatan jalan raya (SJR) di sempadan negeri seluruh negara, bermula tengah malam ini, kata Ketua polis negara.

Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata penutupan itu susulan pengumuman kerajaan membenarkan rentas negeri bermula esok.

Bagaimanapun, sekatan jalan raya di kawasan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), Op Benteng serta cegah jenayah dan keselamatan dikekalkan.

“Meskipun tiada sekatan jalan raya di sempadan negeri, PDRM akan tetap menggerakkan pasukan tatacara operasi piawai (SOP) bagi memastikan masyarakat sentiasa mematuhi SOP.

“Pemeriksaan ini akan dijalankan pihak berkuasa secara rawak di lokasi tumpuan umum, berdasarkan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Hari ini perdana menteri mengumumkan kebenaran pergerakan rentas negeri kepada individu lengkap vaksin bermula esok.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pergerakan itu boleh dilakukan tanpa memerlukan kebenaran polis.


Pengarang :