EXCO Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani Ir Izham Hashim meninjau kolam penternakan ikan air tawar di Taman Kekal Pengeluaran Makanan Batangsi, Semenyih pada 7 Oktober 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Projek ternakan ikan kelah di Taman Pengeluaran Makanan mula tahun depan

SEMENYIH, 8 OKT: Projek ternakan ikan kelah akan dilaksanakan di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Sungai Batangsi bermula tahun depan.

EXCO pertanian dan industri asas tani berkata keadaan air bersih daripada hulu sungai sesuai untuk ternakan selain berpotensi menghasilkan ikan bernilai tinggi.

“Pengusaha ikan talapia merah di sini akan membantu kita membangunkan projek ini pada tahun depan.

“Kita akan membantu ternakan ini supaya lebih mesra alam menggunakan teknologi rawatan bio supaya dapat mengawal mutu air,”katanya selepas melawat di TKPM Batangsi semalam.

Jelas Ir Izham, penggunaan rawatan bio dapat mengurangkan kos elektrik serta membantu membuang kelodak menjadikan ikan dipelihara lebih sedap dan tiada unsur pencemaran.

TKPM Sungai Batangsi seluas 65 hektar diuruskan Jabatan Pertanian Selangor dan terdapat 10 pengusaha yang mengusahakan pelbagai tanaman seperti nangka dan ternakan ikan talapia merah.


Pengarang :