Keadaan trafik di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) masih terkawal selepas kerajaan membenarkan individu lengkap vaksin merentas negeri ketika tinjauan di Plaza Tol Kuala Terengganu pada 11 Oktober 2021.
AGENDA NASIONAL

Setahun hilang kerja, pemuda nekad naik motor 420km balik kampung

PETALING JAYA, 12 OKT: Seorang pemuda nekad menunggang motosikal sejauh 420 kilometer (km) dari ibu negara ke Pasir Puteh, Kelantan selepas dibenarkan merentas negeri semalam.

Perantau dikenali sebagai Anas, 25, berkata, dia memilih menunggang motosikal ke­rana satu-satunya ‘harta’ yang ada selepas syarikat tempat dia bekerja menutup operasi akibat pandemik Covid-19 pada Ogos 2020, lapor portal Kosmo!.

Menurut bekas operator elektrik di sebuah hotel terkemuka di ibu negara itu, kebenaran rentas negeri yang diumumkan kelmarin sememangnya amat dinanti-nantikan.

“Saya bertolak balik ke Kelantan pada pukul 1 pagi (semalam). Sebenarnya saya sudah tidak mampu lagi untuk tinggal di Kuala Lumpur dan mahu pulang ke kampung,” katanya di sini semalam.

Menurut Anas, selepas kehilangan kerja pada Ogos tahun lalu, dia pernah bekerja di tempat lain, namun tidak bertahan lama.

Dalam tempoh setahun itu juga, Anas mengakui terpaksa menumpang rumah kenalannya di sekitar ibu negara disebabkan sudah tidak mampu membayar sewa.

“Saya ada kakak yang tinggal di Nilai, Negeri Sembilan, namun tidak boleh ke sana kerana tidak dibenarkan rentas negeri, jadi saya menumpang di rumah kawan-kawan selama setahun.

“Saya mengeluarkan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan bekerja sebagai penghantar makanan untuk tampung perbelanjaan bulanan,” katanya.

Sementara itu, seorang ibu kepada tiga cahaya mata dari Taman Desa, Johor Bahru menerima nasib berbeza apabila terpaksa melupakan hasrat pulang ke Kuala Kangsar dan Teluk Intan, Perak selepas suaminya diserang pe­nyakit strok.

Nurain Rozman, 28, membe­ri­tahu, suaminya, Sabri Moha­med Khairi, 36, disahkan menghidap penyakit itu pada Julai lalu.

“Keinginan nak balik kampung di Perak untuk berjumpa dengan keluarga memang ada, tetapi memandangkan suami tak mampu berjalan, saya terpaksa pendamkan sahaja.

“Segala perbelanjaan terpaksa dicatu dan didahulukan untuk tujuan rawatan susulan serta keperluan suami. Sekiranya suami kembali pulih seperti sedia kala, insya-­Allah kami sekeluarga akan pulang ke kampung,” katanya.


Pengarang :