Pengarah SPRM Selangor, Dato’ Alias Salim menyampaikan ucapan perasmian sempena Konvensyen Pegawai-pegawai Integriti di bawah Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor berlangsung di Holiday Inn Glenmarie, Shah Alam. Foto ASRI SAPFIE
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

SPRM: Hanya 267 penjawat awam terlibat, Selangor bukan lubuk rasuah

SHAH ALAM, 1 OKT: Selangor tidak boleh digambarkan sebagai negeri lubuk rasuah, kata pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor.

Dato’ Alias Salim menjelaskan statistik sejak 2016 hingga Ogos lalu mendapati hanya 267 daripada 2,616 penjawat awam yang ditahan adalah di Selangor.

“Daripada 267 ditahan seorang merupakan pengurusan tertinggi, 77 individu pula pengurusan dan profesional manakala 189 adalah anggota bawahan.

“Bagi saya tidak boleh kata Selangor lubuk rasuah kerana kita berjiran dengan negeri-negeri lain, Lembah Klang dan menjadi tumpuan pelabur,” katanya dalam siaran langsung Wacana Betul Ke Selangor Lubuk Rasuah malam tadi.

Sementara itu, beliau menjelaskan secara keseluruhan aduan tertinggi diterima ialah di Sabah iaitu 306 kes diikuti Selangor (267), Perak (265), Sarawak (262), Pahang (203) dan Johor (201).

“Setiap aduan diterima bukan semuanya berunsur rasuah tetapi ada juga pentadbiran melibat agensi penguatkuasaan yang lambat menyiasat dan diserah kepada SPRM.

“Jumlah yang diterima ini menunjukkan kesedaran masyarakat dalam melaporkan kegiatan rasuah selain program-program pencegahan dibuat mendapat kerjasama amat baik dengan pentadbiran Kerajaan Negeri dalam memastikan penjawat awam sentiasa berintegriti tinggi,” katanya.


Pengarang :