Ketua Tanggungjawab Sosial Korporat Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI Ahmad Azri Zainal Nor (kanan) menyerahkan tablet dan kad sim Data Internet Selangor kepada lima beradik yatim piatu di Kampung Melayu Subang Tambahan, Shah Alam pada 2 November 2021. Bapa mereka Mohd Nasir Tahal, 46, meninggal dunia akibat Covid-19 pada 11 Ogos dan ibu Ida Haryanie Abdul Razak, 38, pada 7 Oktober selepas 64 hari bertarung nyawa. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Peruntuk RM1.25 juta bantu anak kehilangan ibu bapa akibat Covid-19

SHAH ALAM, 26 NOV: Kerajaan Negeri memperuntukkan sumbangan kewangan berjumlah RM1.25 juta kepada anak yatim yang kehilangan ibu bapa akibat Covid-19.

Dato’ Menteri Besar berkata sumbangan RM500 bagi setiap penerima itu dijangka memberi manfaat kepada 2,500 anak yatim di seluruh Selangor.

Jelas Dato’ Seri Amirudin Shari, anak-anak yang kehilangan ibu atau bapa merupakan antara golongan paling terkesan akibat pandemik.

“Saya telah menziarahi beberapa keluarga di mana kedua-dua ibu dan bapa menjadi mangsa Covid-19 dan anak-anak mereka dalam situasi ketidaktentuan,” katanya ketika membentangkan Belanjawan #Selangor 2022 pada sidang Dewan Negeri Selangor di sini hari ini.

Kerajaan Negeri juga akan membantu menyelaras dengan agensi seperti Jabatan Kebajikan, Jabatan Kesihatan Negeri Selangor serta unit-unit lain bagi tujuan pengurusan harta pusaka, penjagaan anak-anak, serta bantuan kesihatan emosi.


Pengarang :