Selangorkini
Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) Datin Paduka Mastura Muhamad ketika sidang media di Perpustakaan Tun Raja Uda, Shah Alam pada 12 November 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Pesta Buku Selangor sedia khidmat pembelian di Shopee, Seldec

SHAH ALAM, 24 NOV: Orang ramai berpeluang membuat pembelian bahan bacaan di Pesta Buku Selangor 2021 secara dalam talian menerusi platform Shopee dan Rantaian e-Bekalan Digital Selangor (Seldec).

Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor berkata perkhidmatan itu memudahkan masyarakat mendapatkan buku sekiranya tidak berkesempatan hadir ke program yang bermula pada 2 Disember nanti.

“Untuk Shopee, pempamer akan melakukan penghantaran sendiri manakala Seldec pula dihantar oleh penghantar mereka dengan kadar amat murah berbanding perkhidmatan penghantaran lain.

“Manakala, bagi pengunjung yang hadir pula mereka juga diberi kemudahan pembayaran tanpa tunai kerana penganjur menyediakan kod QR,” kata Datin Paduka Mastura Muhamad kepada SelangorKini.

Sementara itu, beliau memaklumkan Pesta Buku 2021 kali ini melibatkan 121 pempamer dan julung kali diadakan secara hibrid iaitu fizikal dan dalam talian.

“Orang ramai khususnya pencinta buku perlu menggunakan platform ini untuk sama-sama mendapatkan pelbagai bahan tersebut yang menarik dengan harga berpatutan.

“Pengunjung tidak perlu risau kerana tatacara operasi piawai (SOP) juga ketat kerana kita hanya membenarkan 2,000 pengunjung masuk dalam satu-satu masa,” katanya.

Pesta Buku Selangor 2021 berlangsung di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) di sini mulai 2 hingga 12 Disember depan menawarkan lebih 200,000 buku dari dalam dan luar negara.


Pengarang :