Dua kampung di Ampang antara kawasan dilanda banjir kilat susulan hujan lebat pada 22 November 2021. Foto JBPM
SELANGOR

Polis Ampang Jaya terima 117 laporan berkait banjir kilat

SHAH ALAM, 24 NOV: Polis Ampang Jaya menerima 117 laporan berkait kejadian banjir kilat di Lembah Jaya Utara, Ampang, Isnin lalu.

Ketua polisnya Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak berkata dua lokasi yang dikenal pasti terjejas ialah Kampung Pinggiran 3 dan Kampung Lembah Utara melibatkan 206 unit rumah dan 1,019 mangsa.

“Mangsa-mangsa yang terlibat telah ditempatkan di Dewan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), Lembah Jaya Utara yang dijadikan pusat penempatan sementara (PPS).

“Sepanjang kejadian banjir tiada kemalangan jiwa berlaku dan setakat ini anggaran kerosakan masih belum diterima,” katanya menerusi kenyataan.

Beliau berkata pihaknya juga menempatkan balai bergerak di dalam kawasan PPS bagi memudahkan mangsa terlibat membuat laporan.

Isnin lalu, beberapa kawasan di sekitar Ampang dilanda banjir kilat susulan hujan lebat selama lebih satu jam lewat petang tadi.

Kawasan terjejas meliputi Jalan Hillview, Kampung Lembah Jaya Utara dan Kampung Lembah Jaya Selatan, maklum Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor.

Norazam Khamis berkata seramai 22 pegawai serta anggota bersama jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Pandan dan BBP Ampang dikejarkan ke lokasi kejadian sebaik menerima panggilan kecemasan pada jam 7.19 malam.


Pengarang :