Seorang murid Tahun Satu Sekolah Kebangsaan St Monica menyesuaikan diri dengan norma baharu serta tatacara operasi piawai (SOP) menggunakan cecair pembasmi kuman sebelum memulakan sesi persekolahan pada 1 Mac 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Program pemulihan khas pastikan semua murid Tahap Satu kuasai 3M

SHAH ALAM, 9 NOV: Kementerian Pendidikan (KPM) melaksanakan beberapa langkah bagi memastikan pelajar khususnya murid Tahap Satu yang tidak dapat mengikuti kaedah pembelajaran secara dalam talian, menguasai kemahiran membaca, menulis dan mengira (3M) dengan lebih baik.

Timbalan menteri pendidikan Datuk Dr Mah Hang Soon berkata antara lain, KPM sudah melaksanakan program pemulihan khas bagi murid sekolah rendah supaya masalah menguasai kemahiran asas 3M diatasi, lapor Berita Harian.

“Guru pemulihan dengan kerjasama guru subjek Bahasa Melayu dan Matematik, memberi bimbingan bersesuaian kepada murid hingga mereka dapat menguasai kemahiran asas 3M.

“Kemahiran 3M adalah aspek yang diberi penekanan dalam pendidikan murid di Tahap Satu, iaitu Tahun Satu, Dua dan Tiga,” katanya pada sesi lisan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Rohani Abdul Karim (GPS-Batang Lupar) mengenai langkah diambil dan pemantauan KPM bagi memastikan murid tidak dapat mengikuti kaedah pembelajaran secara dalam talian untuk menguasai kemahiran 3M dengan lebih baik.


Pengarang :