EXCO Hal Ehwal Pengguna, Mohd Zawawi Ahmad Mughni Foto FIKRI YUSOF /SELANGORKINI
ADNAGAMAAGENDASELANGOR

92.24 peratus lot wakaf Mais dibangun untuk keagamaan, kebajikan

SHAH ALAM, 6 DIS : Sebanyak 92.24 peratus daripada 1,313 lot hartanah wakaf bawah Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dibangunkan untuk institusi keagamaan, pendidikan dan kebajikan setakat Oktober lalu.

EXCO hal ehwal agama Islam berkata tanah yang dikategori sebagai wakaf khas itu dibangunkan dengan mengikut niat pewakaf antaranya masjid, surau, tapak perkuburan, sekolah, pusat tahfiz, rumah anak yatim dan rumah warga emas.

Menurut Mohd Zawawi Ahmad Mughni sejumlah 6.69 peratus daripada hartanah wakaf itu juga dirancang untuk dimanfaatkan dengan cadangan projek pembangunan yang memberi nilai tambah dan meningkatkan ekonomi ummah.

“Ia seperti pembinaan perumahan, pembangunan komersial perniagaan serta pembangunan secara bercampur di tanah tersebut,” katanya.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan wakil rakyat Lembah Jaya Haniza Talha mengenai tanah wakaf pada sidang Dewan Negeri Selangor hari ini.

Menurut Zawawi sejumlah 1.07 peratus hartanah wakaf tidak dapat dimanfaatkan adalah kerana keluasan yang kecil, berkongsi geran dan kurang memberi nilai ekonomi.

Beliau turut memaklumkan Mais merupakan Pemegang Amanah Tunggal harta wakaf mengikut Enakmen Wakaf (Negeri Selangor) 2015.


Pengarang :