Keadaan banjir ketika tinjauan di Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam pada 21 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL SELANGOR

Bantuan RM1,000 kurangkan beban mangsa banjir

SHAH ALAM, 22 DIS: Mangsa banjir mengakui bantuan RM1,000 diumum Dato’ Menteri Besar semalam dapat meringkan sedikit beban yang ditanggung.

Penduduk Taman Seri Muda, S Maghaletchumy, 48 berkata walaupun jumlah itu mungkin dianggap tidak banyak kerana kerugian yang dialami tinggi, namum ia cukup bermakna buat mangsa.

Penduduk Taman Seri Muda, S Maghaletchumy, 48. Foto MUSTAKIM RAMLI/ SELANGORKINI

“Bantuan ini dapat mengurangkan sedikit beban yang ditanggung, saya faham kerana jumlah mangsa yang ramai jadi jumlah RM1,000 ini sudah cukup memadai

“Namun, saya harap ada bantuan dari sudut lain, mungkin pengecualian cukai pintu bagi kawasan terjejas” katanya yang ditemui di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Ladang Emerald di sini.

Dalam kejadian Sabtu lalu, kediaman dua tingkat yang didiaminya bersama suami serta dua anak ditenggelami air dan menyebabkan tinggal sehelai sepinggang, selain dua kereta serta motosikal turut mengalami kerosakan.

Kelihatan pintu kedai serbaneka yang pecah ketika tinjauan banjir di Taman Sri Muda, Seksyen 25, Shah Alam pada 21 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Terdahulu, Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan Kerajaan Negeri memperuntuk RM100 juta bagi permulaan program Selangor Bangkit susulan insiden banjir di beberapa daerah mulai Sabtu.

Beliau berkata dana itu meliputi bantuan RM10,000 kepada keluarga mangsa banjir yang terkorban serta sumbangan RM1,000 turut diagihkan kepada ketua isi rumah bagi membaik pulih semula kediaman dan barangan yang rosak.


Pengarang :