Bantuan Kehidupan Sejahtera Selangor (Bingkas) menggantikan Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) antara yang akan diperkenalkan dalam Karnival Jelajah Selangor Penyayang yang dijadualkan di Hulu Langat pada 19 Jun 2022. Foto ARKIB SELANGORKINI
BERITA UTAMA SELANGOR

Bantuan RM300 sebulan ringan beban keluarga kurang mampu

SHAH ALAM, 1 DIS: Inisiatif Kerajaan Negeri melaksanakan program baharu, Bantuan Kehidupan Sejahtera Selangor (Bingkas) membantu rakyat meneruskan kehidupan mendepani pasca Covid-19.

Pengerusi Persatuan Penduduk Impian Murni, Saujana Impian Rosile Saat berkata bantuan RM300 itusebulan boleh digunakan penduduk untuk membayar yuran sekolah dan membeli keperluan harian.

“Penambahbaikan ini sangat membantu golongan-golongan sasaran seperti ibu tunggal dan kurang berkemampuan yang pendapatannya terjejas akibat pandemik Covid-19.

Ketua Kampung Kampung Baharu Sabak Bernam, Azizah Samin

“Namun saya berharap wakil rakyat dapat membantu menguar-uarkan bantuan tambahan atau penambahbaikan yang dilakukan Kerajaan Negeri supaya lebih ramai rakyat dapat dibantu,” katanya kepada SelangorKini.

Sementara itu, Ketua Kampung Kampung Baharu Sabak Bernam, Azizah Samin berkata pihaknya sentiasa menerima baik usaha Kerajaan Negeri dalam meringankan beban penduduk.

“Namun jika boleh dipertimbangkan, bantuan lama dikekalkan supaya jumlah penerima bantuan dapat ditingkatkan kerana ramai terkesan akibat Covid-19,” katanya.

Jumaat lalu, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Belanjawan Selangor memaklumkan Kerajaan Negeri meluaskan capaian dan menambah baik program Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) dan KISS Ibu Tunggal (KISS-IT) yang dinamakan Bingkas.

Program baharu ini akan memperuntukkan RM3,600 setahun atau RM 300 sebulan kepada setiap keluarga yang layak.

Kerajaan Negeri menyasarkan sebanyak 30,000 keluarga di Selangor akan menerima manfaat Bingkas dengan peruntukan RM108 juta dan jangkaan 180,000 penerima manfaat.

 


Pengarang :