Air Selangor merupakan pembekal tunggal perkhidmatan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Bekalan air 463 kawasan dijangka pulih 11.30 malam ini

KUALA LUMPUR, 17 DIS: Bekalan air di kesemua 463 kawasan yang terjejas dijangka pulih sepenuhnya pada 11.30 malam ini.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri dalam kenyataan berkata bekalan air di kawasan terjejas melibatkan Putrajaya, daerah Hulu Langat, daerah Sepang dan daerah Kuala Langat itu mencapai pemulihan 100 peratus manakala daerah Petaling pada 93.6 peratus.

“Tempoh pemulihan berbeza antara satu kawasan dengan kawasan lain berdasarkan lokasi dan jarak premis pengguna. Bantuan bekalan air alternatif akan terus digerakkan kepada pengguna terjejas dan premis kritikal semasa gangguan bekalan air tidak berjadual.

“Kami ingin menasihatkan pengguna yang telah menerima bekalan air supaya membiarkan paip mengalir sehingga air bersih sebelum menggunakannya untuk kegunaan harian,” tambahnya.

Gangguan bekalan air itu berikutan di Loji Rawatan Air Sungai Semenyih dihenti tugas berikutan insiden pencemaran bau di Sungai Semenyih semalam.

— BERNAMA


Pengarang :