Adik Mohd Ilham Haris bersama dua rakannya bermain air yang mulai surut ketika tinjauan di Kampung Baru Pulau Keladi, Pekan, Pahang pada 29 Disember 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Hujan berterusan: JPS ramal beberapa daerah di Pahang, Johor alami banjir

KUALA LUMPUR, 30 DIS: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) meramalkan banjir secara berperingkat akan berlaku di 10 daerah di Pahang mulai 1 pagi ini (31 Dis), susulan amaran hujan berterusan peringkat bahaya (merah) yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

JPS menerusi hantaran di Twitter memaklumkan 10 daerah berkenaan meliputi Kuantan, Rompin, Pekan, Bera, Maran, Jerantut, Temerloh, Lipis, Raub dan Bentong.

Di Kuantan, kawasan yang dijangka terjejas adalah Bandar Sungai Lembing, Kampung (Kg) Melayu, Kg Sungai Rimau, Kg Panching, Kg Pasir Kemudi, Kg Sungai Pinang, Bandar Kuantan, Sungai Isap dan kawasan rendah di sekitarnya.

Di Rompin membabitkan Kg Ganoh, Kg Kemomoi, Kg Leban Condong, Kg Gading, Kg Bangkong, Kg Kerpal, Kg Tebu Hitam, Kg Merlak, Kg Sepayang, Kg Simpang Sepayang, Kg Desa Murni, Kg Kemendul, Kg Perepat, Kg Sepakat, Kg Batu 8, Kg Janglau, Kg Bukit Lepas, Kg Setajam, Kg Selancur, Kg Kurnia, Kg Garong, Kg Mentelong dan Kg Denai.

Turut diramal terjejas adalah RPS Runchang, Kg Batu 7 Sg Miang, Kg Kelat Rendang, Kg Permatang Cicar di Pekan; Kg Lubuk Perah dan Kg Lubuk Tiang (Bera); Kg Lubuk Paku, Kg Kuala Wau, Kg Serengkam, Kg Berkat, Kg Paya Chedong, Kg Ulu Luit dan Kg Jara (Maran); Kg Kuala Tahan, Kg Padang, Kg Gol, Kg Bantal Seberang dan Kg Gusai di Jerantut.

Di Temerloh, ia membabitkan Kg Bangau Parit dan Kg Teluk Ira; Kg Chegar Perah dan Kg Kuala Medang (Lipis); Kg Batu Malim, Kg Peruas, Kg Ulu Sungai dan Kg Ulu Gali (Raub) serta Kg Repas Baru, Kg Chegar Medang, Kg Ketari, Kg Cheringin dan Kg Semerting di Bentong.

Ramalan sama turut dikeluarkan JPS ke atas lima daerah di Johor membabitkan Mersing, Batu Pahat, Kluang, Kota Tinggi dan Johor Bahru, yang diramal akan mengalami banjir mulai 2 petang esok, susulan amaran hujan berterusan peringkat waspada.

– BERNAMA


Pengarang :