Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari bercakap kepada media berkenaan situasi banjir dan bantuan Selangor Bangkit bilik Majlis Tindakan Ekonomi Negeri (MTES) Bangunan Pentadbiran Kerajaan Negeri (SUK), Shah Alam pada 27 Disember 2021. Foto REMY ARIFIN /SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB: Agihan bantuan RM1,000 kepada mangsa banjir bermula Rabu

SHAH ALAM, 27 DIS: Pendaftaran dan pengagihan bantuan sebanyak RM1,000 kepada mangsa banjir di negeri ini akan bermula secara berperingkat mulai Rabu ini, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan mereka yang layak terima bantuan melibatkan tiga kategori iaitu mangsa yang berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) berwarta, swasta serta individu yang kekal di rumah.

Jelasnya, bantuan diberi secara berperingkat dengan permulaan kepada 9,000 keluarga yang berdaftar di PPS.

“Jangkaan berlaku pertambahan sehingga 15,000 hingga 20,000 keluarga susulan permohonan dari kategori yang tidak berpindah dan sumbangan bermula awal Januari depan,” katanya pada sidang media di bangunan Pentadbiran Kerajaan Negeri (SUK) hari ini.

Beliau berkata segala data penerima akan dikongsi kepada kerajaan persekutuan bagi memudahkan urusan sumbangan yang diumumkan.

“Kerajaan Negeri sedang memperhalusi bantuan lain yang bersesuaian bagi meringankan beban rakyat dalam meneruskan kelangsungan hidup,” katanya.

Beberapa inisiatif bagi menyegarakan saluran bantuan:

  • Menubuhkan pusat sehenti untuk permohonan bantuan dengan kehadiran pihak yang dilantik sebagai pengesah antaranya polis dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.
  • Permohonan rumah ke rumah untuk mangsa yang telah kembali ke kediaman masing-masing
  • Bagi mangsa yang tidak berpindah, permohonan kepada Pejabat Tanah dan Daerah / ahli parlimen / ADN/ penyelaras DUN / ahli majlis / penghulu / ketua kampung / pengerusi persatuan penduduk / Jawatankuasa Pengurusan Bersama (JMB) / ketua komuniti
  • Permohonan melalui kaedah yang ditentukan oleh JPBD dari semasa ke semasa mengikut kesesuaian.


Pengarang :