Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari meninjau keadaan jambatan runtuh di Pekan Dengkil, Sepang pada 28 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Pembaikan jambatan Dengkil-Banting dijangka siap 20 Januari

SEPANG, 28 DIS: Jambatan yang menghubungkan Dengkil ke Banting di sini yang runtuh akibat banjir baru-baru ini dijangka siap pada 20 Januari tahun depan.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari yakin kerja baik pulih dapat diselesaikan segera meskipun mengalami hakisan teruk sejak 17 Disember lalu.

“Kita jangka paling maksimum (pembaikan) siap pada 20 Januari 2022 kemudian dibuka semula kepada umum kira-kira dua atau tiga hari selepas menerima taraf selamat.

“Beberapa urusan pencegahan banjir, kerja tambak dan pemasangan ‘shift piling’ akan dibuat segera,” katanya pada sidang media selepas melawat pascabanjir di Sepang hari ini.

Kerja baik pulih jambatan yang menelan kos sehingga RM800,000 diuruskan oleh Jabatan Kerja Raya dengan kerjasama Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor (JPS).

Amirudin menambah pembaikan itu berkemungkinan melewatkan proses tebatan banjir Sungai Langat yang bermula sejak Julai lalu dan dijangka siap pada 20 Julai 2023.

“Ini sebahagian usaha berterusan Kerajaan Negeri melalui JPS untuk menangani masalah banjir di daerah Sepang dan kawasan sekitar,” katanya lagi.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180mm, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.


Pengarang :