AGENDAJENAYAH

Polis terima 10 laporan kes tipu khidmat pembersihan melalui laman sosial

KUALA LUMPUR, 30 DIS: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesan modus operandi baharu sindiket yang menawarkan perkhidmatan pembersihan rumah dan pejabat kepada orang ramai melalui laman sosial.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata setakat ini, pihaknya menerima 10 laporan membabitkan kes tersebut melibatkan kerugian sebanyak RM77,888.

Beliau berkata siasatan mendapati sindiket menggunakan beberapa nama syarikat berbeza untuk mengiklankan perkhidmatan pembersihan di laman sosial sebelum meminta mangsa menghubungi mereka melalui aplikasi WhatsApp.

“Pembayaran dibuat oleh mangsa melalui pautan laman web yang kelihatan sama dengan laman web perbankan dalam talian yang ditetapkan oleh sindiket.

“Mangsa kemudiannya cuba membuat pembayaran melalui laman web tersebut namun gagal dan menyedari ditipu apabila mendapati wang daripada akaun bank telah berkurangan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Kamarudin berkata, siasatan mendapati, sindiket menggunakan data perbankan yang dimasukkan mangsa menerusi laman web palsu itu untuk membuat pemindahan wang tanpa pengetahuan mangsa.

Menurutnya, orang ramai yang mungkin menjadi mangsa kepada sindiket penipuan ini diminta tampil membuat laporan di balai polis berhampiran bagi membolehkan siasatan lanjut dijalankan dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

– BERNAMA


Pengarang :