Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj. Foto Facebook Selangor Royal Office
AGENDA NASIONAL

Rakyat diseru ambil dos penggalak, henti penularan Covid-19

SHAH ALAM, 11 DIS: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor menyeru rakyat negeri ini mengambil dos penggalak bagi menghentikan penularan wabak Covid-19.

Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj bertitah baginda bimbang dengan laporan mengatakan ada individu ragu-ragu untuk mengambil suntikan tersebut, lapor The Star.

“Terlalu banyak maklumat salah dan berita palsu di media sosial. Masyarakat mudah terpengaruh.

“Maka ada pihak yang berpendapat semuanya dalam keadaan baik kerana mereka telah diberi vaksin sepenuhnya,” titahnya.

Baginda juga memberi amaran kepada kakitangan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang belum mendapatkan suntikan vaksin melibatkan 207 ahli jawatankuasa masjid, 100 guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) dan empat jurunikah.

Tuanku berkata golongan itu berisiko tidak dapat meneruskan tugas jika kekal menolak vaksin kerana mereka berinteraksi secara langsung dengan masyarakat, sekali gus meletakkan semua orang dalam risiko.

“Jadi beta memberi mereka masa kira-kira tiga bulan untuk memikirkannya.

“Kini keadaan sudah pulih secara drastik, hanya segelintir yang berdegil. Walaupun vaksin itu mungkin tidak menawarkan perlindungan 100%, ia membantu mengurangkan tahap keterukan penyakit,” titahnya.

Pada 24 November, Sultan Sharafuddin menzahirkan kekecewaan apabila hanya 203 individu menyertai program vaksinasi khas Covid-19 untuk petugas Jais sedangkan seramai 873 orang diarahkan hadir.


Pengarang :