Faizal Maszuki dan Norfauziah Maslan berjalan kaki lapan kilometer dari tempat kerja di Jalan Haji Salleh, Meru untuk pulang ke rumah di Taman Desa Bukit Delima pada 18 Disember 2021 selepas jalan utama tidak boleh dilalui kenderaan ringan kerana dinaiki air. FOTO AMIN RIDZUAN ISHAK/SELANGORKINI
BERITA UTAMA SELANGOR

Suami isteri jalan kaki lapan kilometer redah banjir di Meru

KLANG, 19 DIS: Sepasang suami isteri terpaksa berjalan kaki sejauh lapan kilometer (km) untuk ke rumah dari tempat kerja selepas jalan utama tidak boleh dilalui kenderaan ringan kerana dinaiki air.

Faizal Maszuki, 46, dan Norfauziah Maslan, 39, bekerja sebagai operator kilang memproses sarung tangan getah di Jalan Haji Salleh, Meru terpaksa meredah banjir untuk pulang ke Taman Desa Bukit Delima kerana bimbang keadaan anak perempuan mereka yang tinggal berseorangan.

Menurut Faizal, ketika mereka mula bertugas kira-kira jam 8 pagi semalam beberapa jalan sudah dinaiki air yang menyebabkan beberapa rakan kerjanya tidak hadir kerana terkandas.

“Mahu atau tidak, terpaksa juga balik kerana bimbang anak berseorangan di rumah dan ada jiran beritahu beberapa kawasan di taman perumahan sudah dinaiki air.

“Lagipun takkan hendak tidur di kilang pula, jadi kami jalan kaki sahaja. Jauh juga dalam lapan kilometer rasanya…redah banjir pula,” katanya ditemui di sini semalam.

Faizal berkata, kejadian banjir itu disifatkannya paling buruk sejak beliau dan keluarga berpindah dari Sabak Bernam serta menetap di Meru kira-kira 15 tahun lalu.

“Memang ada kawasan banjir tetapi tidak sebanyak kali ini, bagi saya ini satu bencana alam.

“Ramai orang terjejas dan rugi, banyak kerosakan harta benda saya lihat sepanjang berjalan pulang,” katanya.


Pengarang :