Selangorkini
Norsila Zulkamal, 50, sedih melihat banyak barang miliknya rosak akibat dilanda banjir di Kampung Sungai Serai, Hulu Langat, Kajang pada 20 Disember 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Anwar: Menteri bercuti luar negara harus pulang jika tragedi menimpa rakyat

SHAH ALAM, 20 JAN: Pimpinan negara yang bercuti di luar negara harus segera pulang ke tanah air apabila berlaku sesebuah tragedi menimpa rakyat termasuk banjir besar pada 18 Disember.

Tanpa menyebut nama mana-mana menteri, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim kesal berikutan ramai menteri ‘hilang’ dan menganggap mereka lari daripada tanggungjawab.

“Banyak menteri hilang tidak nampak di lapangan. Betul perdana menteri ada tetapi menteri hilang. Ada yang memilih untuk pergi ke umrah dan hal ini mesti dibetulkan.

“Beri penjelasan, jangan ulang. Kalau pergi sebelum kejadian balik segera,” katanya pada Mesyuarat Khas Parlimen di Dewan Rakyat hari ini.

Anwar juga menegaskan beliau memantau prestasi wakil rakyat pembangkang yang tidak turun padang membantu rakyat terjejas banjir.

“Kalau prestasinya lemah ketika banjir, saya beri jaminan orang itu digugurkan sebagai calon untuk pilihan raya akan datang.

“Saya pantau setiap hari jadi untuk perdana menteri menyindir ada ahli parlimen yang tidak kelihatan saya rasa ia tidak adil kerana kita perlu dapat maklumat yang teliti,” katanya.

 


Pengarang :