Prof Madya Dato’ Dr Mohd Farid Ravi Abdullah. Foto ihsan Kuis
AGENDA AGENSI NASIONAL SELANGOR

Dr Mohd Farid Ravi dilantik rektor baharu, mahu Kuis jadi universiti penuh

SHAH ALAM, 7 JAN: Membantu Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis) mendapat pengiktirafan sebagai universiti penuh, antara visi Prof Madya Dato’ Dr Mohd Farid Ravi Abdullah yang dilantik sebagai rektor kolej tersebut berkuat kuasa 1 Januari lalu.

Mohd Farid berkata pihaknya menyasarkan untuk menerima status berkenaan pada tahun ini yang bakal memanfaatkan institut pengajian tinggi Islam milik Majlis Agama Islam Selangor (Mais) itu terutama dalam menarik lebih ramai pelajar antarabangsa.

Jelasnya, status itu juga akan membolehkan aktiviti akademik meliputi pengajian, penyelidikan, penulisan, penerbitan jurnal dan artikel berimpak tinggi dapat dilaksanakan termasuk dengan kerjasama penyelidik dari luar negara.

“Kakitangan akademik Kuis juga berpeluang untuk meningkatkan diri dan naik pangkat kepada Prof Madya.

“Pengiktirafan Kuis sebagai universiti penuh ini akan mengangkat martabat bidang pengajian tinggi Islam di Selangor dan dikenali di peringkat antarabangsa,” katanya ketika dihubungi di sini.

Penerima Anugerah Khas Imam Al-Ghazali peringkat Selangor 2015 itu memulakan kerjaya sebagai pensyarah di Kuis pada 2000 dan memegang pelbagai jawatan antaranya eksekutif pusat Islam, pengarah pusat pengurusan penyelidikan, timbalan rektor hal ehwal pelajar dan alumni dan pemangku rektor.

Mohd Farid turut menyatakan penghargaan terhadap perkenan Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dan sokongan Mais terhadap pelantikannya sebagai rektor Kuis menggantikan Prof Dato’ Ab Halim Tamuri.


Pengarang :