Para penyokong HARAPAN memasang bendera parti pada kempen Pilihan Raya Negeri Melaka 2021 pada 8 November 2021. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

HARAPAN seru pembangkang, NGO berpadu lawan BN

SHAH ALAM, 24 JAN: Pakatan Harapan (HARAPAN) menyeru pembangkang dan masyarakat sivil bekerjasama bagi memenangi semula mandat rakyat yang diperolehi dalam pilihan raya 2018.

Majlis Presiden dalam kenyataan berkata persiapan termasuk agihan kerusi, pelancaran jentera pilihan raya dan penamaan calon akan dimuktamadkan dalam masa terdekat.

“Isu persiapan termasuk agihan kerusi, pelancaran jentera pilihan raya, penamaan calon menteri besar serta sebarang kerjasama atau persefahaman politik dengan parti pembangkang yang lain akan dimuktamadkan dalam masa terdekat,” katanya.

Kenyataan bersama itu ditandatangani oleh Presiden Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Amanah Mohamad Sabu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Upko Datuk Seri Wilfred Madius Tangau.

Kelmarin, Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad menghadap Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar bagi memohon pembubaran Dewan Undangan Negeri Johor sebelum mendapat perkenan baginda.

Beliau berkata pilihan raya perlu diadakan berikutan kerajaan negeri dalam keadaan amat tidak stabil dan berada atas ihsan pembangkang.

Johor bakal menjadi negeri yang mengadakan pilihan raya selepas Sabah, Melaka dan Sarawak.


Pengarang :