Ahli Dewan Negeri Sungai Kandis Mohd Zawawi Ahmad Mughni (kanan) menyerahkan bantuan RM1,000 melalui inisiatif Selangor Bangkit kepada mangsa banjir di Dewan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kampung Lombong, Seksyen 29, Shah Alam pada 6 Januari 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
ADN SELANGOR

JPS digesa baik pulih pintu kunci air, ban Kampung Lombong

SHAH ALAM, 6 JAN: Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor (JPS) diminta segera membaik pulih pintu kunci air dan ban di Kampung Lombong yang rosak akibat banjir.

Ahli Dewan Negeri Sungai Kandis berkata tindakan itu bagi memastikan banjir besar seperti bulan lalu tidak lagi berulang.

“Kita meminta JPS mengukuhkan struktur ban dan baiki pintu air di Kampung Lombong ini dengan segera kerana bimbang musim tengkujuh berlanjutan,” kata Mohd Zawawi Ahmad Mughni.

Mangsa banjir mendaftar kehadiran sebelum menerima Bantuan Selangor Bangkit (BSB) di Dewan Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kampung Lombong, Seksyen 29, Shah Alam pada 6 Januari 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas majlis agihan Bantuan Selangor Bangkit kepada mangsa banjir di Dewan MPKK Kampung Lombong di sini hari ini.

Pada masa sama, EXCO Kerajaan Negeri itu mencadangkan agar siren amaran banjir dipasang di beberapa lokaliti terjejas supaya penduduk dapat bersiap sedia lebih awal apabila bencana itu tiba.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember tahun lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180 milimeter, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.


Pengarang :