Fahmi Fadzil berucap dalam Mesyuarat Agung Tahunan KEADILAN Lembah Pantai dan perasmian jentera PRU15 di Signature Hotel, Jalan Pantai Baharu pada 4 April 2021. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

KEADILAN bawa isu kelewatan bantuan banjir Selangor ke Parlimen

SHAH ALAM, 8 JAN: Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) akan membawa isu kelewatan pemberian bantuan kepada mangsa banjir di Selangor pada sidang khas Parlimen pada 20 Januari depan.

Pengarah Komunikasi Fahmi Fadzil berkata langkah itu dibuat kerana kerajaan pusat dilihat seakan-akan membiarkan Selangor terkapai-kapai dalam menguruskan bencana yang berlaku pada 18 Disember lalu.

“Seharusnya kerajaan pusat apabila sudah nampak keadaan perit dan bermasalah segera mengisytihar darurat banjir di kawasan terlibat bagi membolehkan aset-aset bantuan turun.

“Negeri lain ada pengalaman berbeza dengan Selangor dan saya kesal kerana masih terdapat agensi yang lambat diaktifkan. Selangor merupakan negeri berkuasa ekonomi dan apabila tidak dibantu memberi kesan kepada produktiviti serta kehidupan rakyat,” katanya kepada SelangorKini.

Fahmi yang juga ahli parlimen Lembah Pantai berkata isu lain yang turut dibangkitkan adalah berkaitan permohonan Bantuan Wang Ihsan (BWI) kepada mangsa banjir.

“Permohonan bantuan ini sepatutnya lebih mudah supaya mangsa banjir dapat dibantu bukannya perlu berdaftar sana sini,” katanya.

Taburan hujan luar biasa di antara 100 hingga 400 milimeter secara berterusan mengakibatkan kejadian banjir di 186 kawasan di sembilan daerah di Selangor.

Antara yang terkesan teruk ialah Taman Sri Muda, Seksyen 25 Shah Alam yang mana seramai 4,276 mangsa banjir berjaya diselamatkan dengan 4,080 mangsa dihantar ke 18 pusat pemindahan sementara (PPS).


Pengarang :