Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari meyampaikan Bantuan Selangor Bangkit (BSB) kepada penduduk terkesan banjir di Sekolah Menegah Kebangsaan Sungai Serai, Hulu Langat pada 29 Disember 2021. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
BERITA UTAMAPENDAPATRENCANA

MB: Bukan masa tunjuk kuasa, yakinkan rakyat perkara betul kita lakukan

Berikut teks ucapan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari dalam majlis Amanat Tahun Baharu 2022 di Shah Alam pada 24 Januari 2022.

Bahagian pertama: MB: Perlu cepat sesuaikan dengan perubahan, kuasa tidak lagi berpusat

Bahagian ketiga: Selangor sedia pelan tangani perubahan iklim, pemanasan dunia

Kalau hari ini kita sebut pasal Hanafi. Semua di sini tahu, bukan? Itu sekadar contoh. Kalau dahulu, hanya sampai berita di kedai kopi, (kita di kampung) tunggu orang balik dari Kuala Lumpur. Ingatkan Hanafi mana, ingatkan jiran tetapi sekarang semua orang tahu bercakap mengenainya.

Saudara dan sahabat dikasihi sekalian,

Inilah yang saya sebutkan sebagai VUCA – dunia yang volatile, uncertain, complex and ambigious (tidak menentu, tidak pasti, ruwet dan samar-samar).

Untuk jadi sebuah negeri yang tahan uji, menjadi pentadbiran yang tahan uji, pegawai dan penjawat awam, pemimpin yang tahan uji, kita kena sedia beradaptasi dengan perubahan ini. Kita berdiri tegak untuk mempertahankan apa yang kita lakukan. Untuk melaksanakan dengan betul apa yang kita lakukan, dilihat membuat benda yang betul kita lakukan.

Tidak boleh lagi sikap “biarlah apa mereka hendak kata; yang penting, kita buat benda betul”. Maknanya setiap jabatan, agensi, anak syarikat, institusi dan unit harus mempunyai saluran untuk kita lakukan yang betul dan kita lakukan penjelasan terhadap apa yang kita lakukan. Ini dalam dunia yang perlukan kaedah menjelaskan, dunia yang memerlukan kita meyakinkan rakyat.

It’s not about your authority. Bukan lagi masa untuk menunjukkan siapa lebih berkuasa. Kedudukan sebagai menteri besar, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO), pegawai daerah, pengerusi bencana, pengerusi antidadah, pengerusi kewangan atau pengerusi-pengerusi lain.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari memeriksa perbarisan Unit Keselamatan dan Unit Pengurusan Bencana Kerajaan Negeri Selangor pada Majlis Amanat Tahun Baharu di Dewan Jubli Perak Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz pada 24 Januari 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Bukan lagi masa kita menunjukkan siapa lebih berkuasa. Masanya untuk kita jelaskan dan yakinkan rakyat apa perkara betul yang kita buat. Bagaimana anda meyakinkan orang dengan apa yang kita hendak buat dan sudah lakukan.

Ia bukan bererti bahawa kita harus kembali kepada dunia yang authoritarian (pentadbiran keras) sebab bantahan rakyat di bawah terlalu kuat. Kalau kita hendak berpatah balik kepada pentadbiran otoritarian, kembali kepada kedudukan yang penuh pemusatan kuasa (di tangan pemimpin politik), yang kita semua tidak boleh berbuat apa-apa, kita juga yang akan memberontak. Ramai juga yang akan memberontak.

Lihatlah di seluruh dunia — Hong Kong, Eropah dan beberapa tempat lain. Ada sahaja bantahan yang keluar dengan cara dan kaedah yang keras kerana sudah tiada keterbukaan. Sebab itu, kita kena beradaptasi dengan perubahan-perubahan ini.

Kita tidak hanya boleh mengeluh; tidak boleh putus asa apatah lagi kita amarah. Kita banyak lakukan, sebagai contoh ketika banjir.

Alhamdulillah saya dapat laporan kita sudah mulakan mesyuarat bulan September, mulakan pertemuan pada Oktober. Kita ada latihan dengan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) November tahun lepas. Kita bersiap sedia untuk 5,000 mangsa banjir kerana selalunya banjir di Selangor sekitar 2,000 hingga 3,000 orang. Paling ramai 4,500 hingga 5,000 orang dipindahkan.

Tetapi sekarang realiti baharu saya sebutkan, tentang perubahan iklim yang mendadak. Maknanya ada penyebaran berita dan pengedaran fitnah yang pantas; ada juga perubahan kehidupan yang pantas. Kita berdepan dengan perubahan fizikal yang pantas seperti perubahan cuaca akibat perubahan iklim.

Sekali lagi kehidupan kita semakin pantas, gelombang demi gelombang berubah semakin pantas. Kalau kita tidak bersiap siaga, kita tidak bersedia dari segi mental, emosi dan gerak kerja kesiapsiagaan, kita akan patah, kita akan tumpas.

Bayangkan, kita berada di kemuncak krisis iaitu pandemik; kita berdepan pula banjir dan mungkin ribut. Ini realiti baharu yang kita kena siap siaga bagaimana kita berdepan dengan pelbagai krisis yang kita tidak jangkakan.

Pada tahun 2020 dan 2021, pihak pengurusan dan pentadbiran negeri ini berdepan dengan rintangan krisis politik dan pandemik, diikuti dengan krisis ekonomi. Kita dengan tabah laksanakan Pakej Bantuan Selangor Prihatin 1 dan Prihatin 2; kita laksanakan Kita Selangor 1 dan Kita Selangor 2.

Itu semua kaedah dan cara kita berdepan dengan rintangan. Sebab itu dengan penuh yakin saya sebut kita boleh jadi sebuah negeri yang tahan uji. Namun teras kepada tahan uji itu bukannya kertas dasar yang panjang lebar, bukan hanya strategi yang nampak kemas dan cantik di atas kertas atau ketika pembentangan tetapi kemampuan kita, keupayaan kita semua yang ada di sini; baik yang di bawah (pentas), di atas atau yang dengar dalam talian untuk mengerah keupayaan kita: agile, tangkas dan bingkas.

Agile ini bukan hanya bingkas tetapi beradaptasi dengan segala perubahan dan kekal dengan keupayaan dan kemampuan dengan perubahan tersebut.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri’ Amirudin Shari membantu penduduk membersihkan kawasan terlibat banjir di Kampung Cemperai, Dengkil pada 28 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Saya hendak ucapkan terima kasih banyak-banyak walaupun ada pihak kritik kita. Dia tidak boleh selesaikan masalah, dia salahkan tempat lain, salahkan negeri lain, salahkan daerah lain. Apabila dia tidak boleh beri arahan, bukan hendak perbetulkan, tetapi salahkan pihak lain.

Bukan kerja saya salahkan pihak lain. Kita ada masalah, kita hadap. Kita akui macam saya akui. Kita bersedia atau tidak untuk hadapi banjir? Kita bersedia. Adakah kita bersedia hadapi mangsa 100,000 orang? Tidak. Kita bersedia hadapi 5,000 mangsa. Sebab apa? Sebab asasnya, tiap-tiap tahun berlaku begitu.

Tidak juga amaran diberikan. Amaran meteorologi pada awal hari 18 Disember, ketika hujan sudah lama lebat, masih tidak anggap Selangor dalam kawasan merah. Itu semua fakta. Jelas, dokumennya semua ada.

Tetapi kita perbetulkan. Pada 19 Disember, kita perbetulkan, kita laksanakan. Sebab itu, menjelang 20 haribulan sampailah sekarang, segala apa yang dirancang selepas banjir, pakej bantuan Selangor Bangkit, berjalan baik dan pantas.

Dalam tempoh tiga minggu kita keluarkan 150,000 tan sampah. Rakan sejawatan saya di Negeri Sembilan menyebut mereka memerlukan lebih seminggu untuk keluarkan 1,000 tan sampah.

Itulah yang kita buat, kita laksanakan, kita percepatkan kerana kita beradaptasi dengan agile (bingkas dengan tangkas) terhadap perubahan-perubahan itu.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pegawai daerah yang bekerja keras, tidak tidur, menerima kritikan, mendapat bantahan tetapi masih terus bekerja. Mereka pertahankan integriti laksanakan perubahan tetapi kita kena percepatkan lagi dan mesti bersedia tiap masa. Suasana perubahan seumpama ini pada masa akan datang lebih kerap berlaku. Mungkin.

Kita ada pengalaman ketika menghadapi Covid-19. Tidak cukup dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kita buat Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD). Kita buat saringan, kita buat vaksinasi — semua ini contoh, manifestasi kita buat bagi mendepani perubahan.

Baru-baru ini banjir. Sebab kita sudah dilatih dengan perubahan-perubahan (menghadapi Covid-19) itu, saya lihat kita pantas bergerak. Kita beradaptasi, kita berubah.

Sebelum krisis politik 2020, pada 2018 atau 2019, semuanya kita nampak macam tenang, tidak perlu kita bersilang-silang dengan pentadbiran di peringkat lain. Datang perubahan politik, kita menyesuaikan diri, kita kawal dengan memastikan kepentingan negeri dijaga dan dipelihara untuk kepentingan semua.

Saudara dan sahabat-sahabat yang dikasihi sekalian,

Sebab itu pada hari ini bukan sahaja kita kena beradaptasi dengan segera, bukan sahaja perlu menjelaskan dan menerangkan dengan tekun, menerangkan dengan sabar dan konsisten apa yang kita lakukan, laksanakan, dengan baik; kita juga perlu melaksanakan urusan tadbir kita dengan penuh berintegriti.

Ini asas (pentadbiran negeri) yang kita telah bangunkan dengan kuat; inilah budaya yang sedang dan telah kita umumkan, yang kita laungkan sejak 2008 (sewaktu perubahan pentadbiran). Ini asas dan budaya yang menjadi tiang seri pentadbiran, yang perlu kita pertahankan walaupun ada orang pertikaikan. Pertikaian ini juga satu lagi cabarannya.


Pengarang :